نخستین کتاب عکس عاشورایی آثار هنرمندان عکاس استان قم با عنوان «کنتراست» با آثار ۲۸ تَن از عکاسان این استان، درباره آیین سوگواری امام حسین(ع) منتشر شد.

به گزارش پایگاه خبری عکس ایفنا، به نقل از روابط عمومی مؤسسه فرهنگی هنری عکاسان قم، این کتاب در قطع خشتی با جلد شومیز در ۶۰ صفحه در ۲ بخش آثار منتخب نمایشگاه عکس «خیمه‌های عاشورایی» و نمایشگاه عکس «امتداد عشق» با موضوع منتشر شده است. کیارنگ علایی از مدرسان رشته عکاسی، مقدمه‌ای برای بخش آثار منتخب نمایشگاه عکس «امتداد عشق» نوشته است.

کیارنگ علایی که انتخاب و داوری آثار  نمایشگاه عکس «امتداد عشق» را بر عهده داشته، در قسمتی از مقدمه‌ای برای این کتاب نوشته است: «از دیرباز عکاسی در موضوع چشم‌انداز شهرهای اسلامی، اماکن مذهبی و نمایش جنبه‌های گوناگون اجتماعی و تأثیرات این فضا و معنویت حاکم در آن بر روی انسان، یکی از منابع الهام عکاسان مستند اجتماعی بوده است.

در این سال‌ها با رونقی که هنر عکاسی به خود می‌بیند و درک و همکاری‌های فراوان انجام‌یافته از سوی متولیان امور فرهنگی، محمل مناسبی فراهم شده تا عکاسان جوان امروز که نگاه آنان نوتر و ابزارشان نیز به مدد پیشرفت‌های تکنولوژیک به‌روزتر است، بتوانند در سایه این حمایت و توجه، به مستندسازی فرهنگ و تأثیرات آن در جوامع انسانی کمک‌های شایسته کنند.»

در بخش دیگر این مقدمه آمده است: «نمایشگاه‌های موضوعی نیز می‌توانند این نقش فرهنگی عکاس را پررنگ‌تر کنند و بازگشتی دوباره باشند به وسواس و ایده‌مندی در مواجهه با عکس. نمایشگاه‌های موضوعی می‌توانند تلنگری باشند، بر این که وجه رسانه‌ای هنر عکاسی هنوز توانمند است و می‌توان به آن پرداخت. تمرکز کوتاه‌مدت بر موضوعی تعیین‌شده و بررسی جوانب فرهنگی موضوع و سپس یافتن منظرهای تصویری آن موضوع از دستاوردهای این نمایشگاه‌هاست که نگاه هنری و دقت را ایجاد می‌کند و دید هنری را به چالش می‌کشد.»

کیارنگ علایی همچنین بیان کرده است: «حالا بیایید، از زاویه‌ای دیگر به این رویداد نگاه کنیم: نمایشگاه عکس، یک تقسیم است؛ تقسیم فردیت با عموم. تسهیم مخاطبان در خصوصی‌ترین زاویه‌های تفکر عکاس، چرا که عکس‌ها فرزندان یتیم ایده‌های ما هستند. آن‌ها از دنیایی دور می‌آیند تا نزدیک‌ترین رویاهای ما را از پستوخانه ذهن‌مان بیرون بکشند و روی سفره همسایه‌مان بگذارند. این نمایشگاه‌ها از آن‌رو که غالباً توسط روح عکاسی آماتوری تغذیه می‌شوند و آماتورها، مجدانه در آن حضور فعالی دارند، به یک مشاهده‌گر بی‌ادعا بدل می‌شوند که سرعت رعدآسای حضور این عکاسان در موقعیت‌های اجتماعی منطبق بر موضوع فراخوان، شگفتی‌آور است. در واقع تولید چنین عکس‌هایی، تولید موقعیت اجتماعی است، هر عکس از موقعیتی سخن می‌گوید که به واسطه عکاسی‌شدن، تازه متولد شده و به واسطه نمایش، هویت یافته است.»

وی درباره عکاسی با دوربین تلفن همراه (موبایل) در این مقدمه تصریح کرده است: «نکته مهم‌تر جریان دمکراتی است که موبایل‌ها با عکس‌های پیشتازشان، امروزه ایجاد کرده‌اند و در هر داوری و رویدادی، سهم غالب بر دوش آن‌هاست. در داوری این نمایشگاه نیز ده‌ها عکس موبایلی دیدم که جسورتر، بی‌تکلف‌تر و ساده‌تر نسبت به موضوعات، قد علم کرده بودند و سرعت و کیفیت حضورشان در صحنه‌ها مثال‌زدنی بود. این تعداد زیاد عکس‌های موبایلی اتفاقی نیک است، اگر چه همواره این خطر نسبت به این تکثر وجود دارد که سادگی ثبت، عکاس را به ساده‌انگاریِ ثبت آلوده کند.»

مؤسسه فرهنگی هنری عکاسان قم بنا دارد تا جایی که در توانش است، به منظور حمایت از هنرمندان رشته عکاسی استان قم و نیز بهتر و بیش‌تر دیده شدن و مستند کردن آثار آنان، کتاب آثار برتر و منتختب هنرمندان عکاس را با عنوان «کتاب عکس کنتراست» منتشر کند. 

همچنین در بخشی از پیشگفتار این کتاب می‌خوانید: «سال گذشته (۱۴۰۲) «نمایشگاه عکس عاشورایی» با موضوع زنان عاشورایی و با عنوان «خیمه‌های سوخته» برگزار شد تا هم یادآور نقش بی‌بدیل حضرت زینب کبری(س) در ارسال پیام عاشورا و هم روشنگر نقش «زن» در جوامع اسلامی و زنده نگه داشتن فرهنگ حسینی در طول تاریخ باشد.  

امسال نیز نمایشگاه مذکور با موضوع کودکان عاشورایی با عنوان «امتداد عشق» برگزار شد که ان‌شاءالله هم مقبول حضرت ارباب، ابا عبدالحسین(ع) افتد و هم گامی مؤثر برای جریان‌سازی ارزش‌های دینی با زبان هنر بوده باشد.

برگزاری این نمایشگاه عکس و انتشار کتاب آن، جزو نخستین کارهای رسمی و جدی این مؤسسه در زمینه عکاسی است و بنا داریم، در آینده با استفاده از نظرهای پیشکسوتان، استادان، کارشناسان و صاحب‌نظران در شاخه‌های (ژانرهای) گوناگون عکاسی، گام‌های مؤثری را در راه رشد، پیشرفت و شکوفایی عکاسی استان قم برداریم.

هنرمندان عکاس استان قم به ویژه عکاسان جوان، با ارسال آثار خود و نیز پیشکسوتان و استادان رشته عکاسی و صاحبان اندیشه و هنر؛ با همفکری، همواره مشوق و یاریگر ما در این زمینه بوده‌اند که قدردان و سپاسگزار تمامی آن‌ها هستیم و در تدوام این مسیر، پذیرای همکاری، هم‌اندیشی و مشارکت ایشان می‌باشیم.»

این کتاب توسط مؤسسه فرهنگی هنری عکاسان قم در شمارگان ۱۰۰۰ نسخه به کوشش امیر حسامی‌نژاد منتشر شده است. علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب، درخواست خود را از طریق پیام‌رسان ایتا به شناسه (آیدی، ID) photoqom@ ارسال کنند.

خبرنگار: عباس منجمی گیلانی

۲/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *